shutterstock_660268270 1920x500.jpg

Strømsparing

Aldri før har det blitt brukt mer strøm her i Norge enn i 2017. Selv om vi bruker elektrisitet til mer enn lys og oppvarming hjemme, er det i industrien forbruket øker mest. I private husholdninger og for vanlige bedrifter går forbruket marginalt ned. Likevel skal du tenke nøye over ditt eget forbruk, både med tanke på utgiftene det gir og ikke minst på de miljømessige konsekvensene det får. Mange små endringer gir i sum en stor gevinst. På denne siden får du konkrete sparetips og innsikt i hvordan du kan kontrollere ditt strømforbruk og etablere smarte løsninger som kommer deg og omgivelsene til gode.

Ord og uttrykk

Det er fort gjort å gå surr i fagterminologien når det gjelder strøm. Her er en kort innføring i de viktigste begrepene du bør kunne og som vi stadig kommer innom:

Kilowatt (kW): Kilowatt er en måleenhet for effekt. Jo høyere effekt, jo mer strøm bruker apparatet som er tilkoblet.

Kilowattimer (kWh eller kWt): Måleenhet for energimengden som tilsvarer et effektforbruk på en kilowatt i løpet av en time.

Volt: Måleenheten for elektrisk spenning.

Watt: Måleenheet for elektrisk effekt.

Ampere: Måleenhet for elektrisk strømstyrke

Strømpris: Prisen du betaler strømleverandøren for strømmen du kjøper.

Nettleie: Prisen du betaler til din lokale netteier for å få overført strøm til huset ditt.

AMS: Avanserte måle- og styringssystemer, en smart strømmåler som alle norske husstander får installert i løpet av 2018. Denne gjør at strømforbruket ditt automatisk avleses og rapporteres inn.

Les artikkelen: Hva er forskjellen på volt, watt og ampere?

Strømsparetips

Det er mye du kan gjøre for å kutte i strømforbruket uten at det går ut over komforten i hverdagen. Selv om det er kaldt ute betyr ikke dette at du automatisk vil få skyhøye strømregninger. Med enkle grep kan du spare flere tusen i året og her er noen av våre beste sparetips.

Nattsenking

Ett av de mest effektive grepene for å senke strømregningen er å senke temperaturen om natten eller mens du er ute av huset på dagtid. Enova anbefaler en nattesenking på cirka fire grader som det mest ideelle. Har du et stort hus som er energikrevende, så kan det være smart å ikke senke temperaturen like mye eller i det hele tatt. Noen hus krever mye strøm for å vinne tilbake en komforttemperatur på rundt 22 grader og da kan vinninga gå opp i spinninga om du bruker for mye strøm på selve oppvarmingen.

I denne artikkelen kan du lese mer om nattsenking og hvorvidt det er smart eller ei: Lønner det seg å senke temperaturen?

Oppvarming

Selv om alle norske hus som bygges nå har påbud om å bli bygget med pipe for bruk av ildsted, har de fleste hus basert seg på strøm som hovedkilde for oppvarming. Det forsterkes ytterligere når forbudet mot bruk av fossilt brensel til oppvarming trer i kraft fra 2020. Da kommer spørsmålet fort: Skal vi velge panelovner eller varmepumpe? Herom strides de lærde.

I mange nybygde og godt isolerte hus med varme i gulv og panelovner kan det være nok for å holde unna for selv de kaldeste periodene på vinteren. Da vil en varmepumpe være unødvendig investering. En varmepumpe er mer energieffektiv enn en panelovn fordi du får mer effekt ut av hver kilowattime du putter inn. Mens en panelovn gir 1 kWh varme per 1 kWh strøm vil en varmepumpe gi 3-5 kWh varme når den trekker 1 kWh strøm fra stikkontakten.

Les artikkelen: Er det billigst å varme opp huset med strøm eller ved?

Du kan lese mer om panelovner versus varmepumper i dette innlegget fra Strømvippa: Er varmepumpe rett valg i nye hus?

Hus som er bygget etter TEK10 vil ha mindre behov for oppvarming enn eldre hus. Behov for varmtvann vil være en større andel av varmebehovet enn tidligere og vann til vann eller luft til vann varmepumper er blant løsningene som kan dekke behovet for både varme og varmtvann.

Les artikkelen: Slik sparer du strøm på hytta

I urbane strøk kan også fjernvarme være en god løsning både med tanke på økonomi og miljø.

Les artikkelen: Strømsparing for fryseren

Belysning

En stadig mindre del av strømmen brukes til belysning. Årsaken er økt bruk av LED-pærer som trekker betydelig mindre strøm enn glødepærene som ble brukt tidligere. Etter at glødepærene forsvant kan du velge mellom halogen, sparepærer og LED. Om du bor i en normal enebolig og skifter ut samtlige lyspærer til LED, kan du spare så mye som 1000 kroner året i strømutgifter. NRKs Forbrukerinspektørene har regnet på det og skriver om det i denne artikkelen: Så mye sparer du på å bytte lyspærer

Sparedusj

Tenker du over at pengene bokstavelig talt renner ut av dusjen din? I en husstand med flere barn og ungdommer som kanskje dusjer opptil flere ganger om dagen, er det ikke en ubetydelig utgift. Din daglige ti minutters dusj koster deg omtrent 1800 kroner i året har Fortum regnet ut i denne bloggartikkelen: Så mye penger bruker du på å dusje

Er dere fire personer i husstanden snakker vi om en årlig utgift på 7200 kroner. Og bruker ungdommene eller kanskje far, litt ekstra tid under varmtvannet, blir det fort mer enn 10 000 kroner i året – bare til dusjing.

Les Fortums strømsparingstips for hele familien.

Riktig innetemperatur

Hvor varmt har du det inne i høst-/vintersesongen? Går du barbent rundt i t-skjorte innendørs når det er kaldt ute? Mål temperaturen i de mest brukte oppholdsrommene og juster den ned til 19-22 °C. Du har kommet et langt stykke på vei hvis du gjør oppvarmingen termostatstyrt og i tillegg sørger for nattsenkning.

For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du omtrent 5 prosent av kostnadene til oppvarming.

Hold kulda ute

Er boligen din dårlig isolert? Tak, vegger, dører og vinduer er kritiske steder når det gjelder varmetap i boliger, og har stor innvirkning på strømforbruket til oppvarming. Et enkelt og effektivt sparetiltak er montering av tetningslister rundt trekkfulle vinduer og dører. Ønsker du større tiltak, er etterisolering og utskifting av gamle vinduer en god ide.

Les mer om hvordan du kan spare strøm med bedre isolering her.

Lufting

Fyrer du for kråka? Luft effektivt i få minutter og ikke la vinduet stå jevnt på gløtt hele dagen. Dette gjelder spesielt om vinteren. Rask gjennomlufting skifter ut lufta i rommet, samtidig som du unngår nedkjøling av gulv, tak og vegger.

Timesjustert strømpris

Det betyr i praksis at du betale mer hvis du bruker mye strøm i såkalte rushperioder hvor alle bruker mye strøm og belastningen på strømnettet er høy.

Fremtiden i våre hender har laget en oppsummering av de enkleste strømsparetipsene som alle kan gjøre noe med. Her får du tips om hvordan du kan redusere strømregningen og samtidig sette et mindre klima-fotavtrykk: Tips om strømsparing

Les også: Bli mer miljøvennlig og spar energi hjemme

15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil

Oppvarming og inneklima

En gjennomsnittlig norsk husstand bruker cirka 17 000 kilowattimer strøm i løpet av et år. I et EU-prosjekt har SINTEF kartlagt strømforbruket fordelt på oppvarming og annet elektrisk forbruk. Det viser at tre fjerdedeler av strømforbruket går med romoppvarming og oppvarming av tappevann. Den siste fjerdedelen av strømforbruket går til belysning, kjøl og frys, bruk av vaskemaskin og bruk av elektronikk og lading av mobil.

Nyhetsbrevet med flere detaljer kan du lese her: Ny kunnskap om fordeling av strømforbruket

Bedre kontroll over energibruk med varmestyringssystem

For å spare strøm kan et varmestyringssystem gi deg bedre kontroll over energibruken. Med et automatisk system kan du enkelt regulere eller skru av eller på varmen etter behov ut fra hvilken tid på døgnet det er, og om du er hjemme eller ikke. Slike systemer kan også ta hensyn til endringer i utetemperaturen. Et varmestyringssystem reduserer energibruk til oppvarming, er relativt enkelt og billig å installere, og er derfor en lønnsom investering. Et varmestyringssystem egner seg godt for deg som:

 • Ønsker en smart løsning som gir deg større kontroll på energibruken hjemme.
 • Bor i en bolig som kan deles inn i flere varmesoner.
 • Har anledning til å senke temperaturen i perioder på fem timer eller mer.

Hvis du velger å installere et varmestyringssystem, får du inntill 4000 kroner i støtte fra Enova. Se hva de skriver om varmestyringssystemer og få med deg deres kjøpsveileder for deg som skal kjøpe varmestyringsanlegg her.

Effektive og miljøriktige oppvarmingskilder

Strømmen som brukes i norske husholdninger er nesten utelukkende basert på vannkraft som er fornybar, men det er likevel viktig å ta i bruk effektive og miljøvennlige oppvarmingskilder for å reduserer strømforbruket. Stortinget har vedtatt at bruk av fossilt brensel som olje og parafin skal utfases for oppvarming i boliger innen 2020, og det er mange norske hjem som skal velge nye oppvarmingskilder i tiden fremover.  

Les artikkelen: Er all kraftproduksjon i Norge fornybar?

Økt bruk av biobrensel og varmepumper samt fornybar fjernvarme, er de viktigste alternativene til oppvarming av boliger i dag. Gjenvinning av varme bidrar også til å redusere energiforbruket i boligen.

Slik kan du bytte til mer miljøvennlig oppvarming:

 • Bytt ut oljebrenneren med biopelletsbrenner
 • Skift fra oljekjel til pelletskjel eller varmepumpe, eller se om du kan bytte til biofyringsolje
 • Bytt ut parafinkaminen og gamle vedovner med pelletskamin, varmepumpe eller en rentbrennende vedovn
 • Velg varmtvannsbereder eller varmesentral forberedt for ulike energikilder (solfanger, varmepumpe, vedovn med vannkappe og så videre)
 • Monter solfangere for oppvarming av rom og vann
 • Pelletskaminer og vedovner kan også varme opp tappevannet
 • Velg et balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning.
 • Vurder en varmeveksler på avløp fra dusj og vaskemaskin
 • Vurder om det er mulig å tilkoble boligen din til fjernvarmenettet

Her kan du lese gode tips om hvordan du skal finne den beste oppvarmingen for ditt hus.

Inneklima og idealtemperatur

Inneklima er viktig for vår helse, trivsel og produktivitet. Et dårlig inneklima kan bidra til sykdom og plager hos mange mennesker, spesielt for de med astma, allergi og andre overfølsomhetssykdommer. Temperaturmiljø er avgjørende for inneklima og selv om mange tror at ventilasjon er viktig, er det viktigere å ha kontroll på temperaturen. Riktig innetemperatur legger grunnlaget for trivsel og god helse i norske hjem. Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler at alle rom i boligen har en stabil temperatur på mellom 20 og 22 grader. For høye eller lave temperaturer kan gi helseplager som trøtthet, nedsatt ytelse og hodepine.

Les artikkelen: Bytte bolig? Unngå energifella!

Les artikkelen: Bli mer miljøvennlig og spar energi hjemme

Det er lettere å holde en stabil romtemperatur i nye hus. Eldre hus har ofte dårlige isolering og her må man tilpasse temperaturen siden mange opplever kuldestråling som kommer fra nedkjølt luft fra gulv og vegger. Da bør man må skru opp temperaturen noe.

Her kan du lese mer om hva Astma- og Allergiforbundet sier om inneklima og anbefalt romtemperatur.

Spar penger med balansert ventilasjon med varmegjenvinning

Mye varme forsvinner ut av huset gjennom ventilasjon og avløpsvann. Ved å installere et ventilasjonsanlegg som gjenbruker varmen fra luften som går ut og varmeveksler som utnytter varmen fra avløpsvann, kan du redusere energibruken i boligen kraftig.

Med balansert ventilasjon kan mellom 70 og 90 prosent av varmen fra den gamle luften bli overført til ny luft, som så fordeles jevnt rundt i boligen din. Slik sparer du strøm på oppvarming av ny luft. Systemet bidrar også til at det ikke oppstår fuktskader i form av mugg og sopp, eller andre ugunstige forhold som kondens på vinduene.

Du kan få inntil 20 000 kroner i støtte fra Enova hvis du installerer balansert ventilasjon i boligen, les mer her.

Smart bolig

Smarthus-begrepet dekker et bredt område som går på overvåking, styring og regulering av en bygning eller husstand. Trolig har også ditt hus eller leilighet blitt utstyrt med de nye, smarte strømmålerne (AMS). De skal kunne lese av strømmen uten at du løfter en finger. Og de lager et nøyaktig forbruksmønster for din husstand. Her kan du lese ut når på døgnet belastningen er størst i ditt nett og du vil over tid kunne bruke denne kunnskapen til å spare inn penger på strømregningen.

I og med at stadig flere av de elektriske installasjonene i huset er koblet mot wifi og nett blir det mulig å styre dem til å trekke strøm når den er på sitt billigste. For eksempel vil de fleste husstander få en kraftig økning i forbruk på morgenen før skole, barnehage og jobb, og om ettermiddagen når familiemedlemmene kommer hjem. Da skal maten lages, bilen lades og vaskemaskinen kjøres i gang. Strømmen vil i slike perioder på døgnet ha en høyere pris enn for eksempel om natten når forbruket er lavt. Smarte hus og teknologien som gjør dem smarte, vil hjelpe deg til å holde strømregningen så lav som mulig.

Produser din egen strøm

Et smarthus er ganske enkelt en bolig som er utstyrt med teknologi som forenkler hverdagen din, samtidig som du sparer penger. Med en smarthus-løsning vil boligen ganske enkelt passe på seg selv, slik at du selv slipper å tenke på å justere varmen og andre tekniske innstillinger. Du kan også enkelt produsere din egen strøm til eget forbruk eller selge overskuddstrømmen tilbake til nettselskapet. For å selge strøm du ikke trenger selv, må du blir en såkalt plusskunde hos nettselskapet slik at nettselskapet automatisk kjøper tilbake overskuddet. Nettselskapet betaler spotpris for strømmen og det er ikke nettleie og el-avgift på det du selger tilbake.

Med de nye AMS-målerne i ditt hus vil avregningene skje automatisk og du får en nettoregning. Slik kan du produsere din egen strøm både økonomisk og miljømessig lønnsomt.

Solceller på taket

Solceller er både miljøvennlig og enkelt å holde orden på. Strømmen du ikke bruker går ut på strømnettet og videre til naboer. Det lønner seg å bruke strømmen du produserer selv til å dekke eget forbruk, og så selge overskuddstrømmen du har til overs tilbake til nettet. Årsaken til dette er at ved å bruke egenprodusert strøm sparer du både kostnaden for strømprisen og for nettleia, som du ville måtte betale for å kjøpe strømmen fra nettet.

Les artikkelen: Hvor mye forurenser solceller? 
Les artikkelen: Har solceller en klimaeffekt i Norge? 
Les artikkelen: Egner solceller seg i Norge?

Solfangere

En annen smart måte å spare strøm, er å installere solfangere på boligen. Solfangere bruker solenergien til å varme opp vann. Det er et særlig godt alternativ om du har vannbåren varme i boligen fra før, eller om du bruker mye varmtvann. Solfangere fungerer ved at vann pumpes rundt i solfangerne som er montert på taket eller fasaden til boligen. Her varmes vannet opp før det sendes ned igjen til en tank som lagrer varmtvannet slik at du kan bruke det når du trenger det.

Les artikkelen: Fornybare energikilder - hvor kommer strømmen fra?

Du kan lagre strøm i skyen - bruke den når det trengs

I fremtiden vil du kunne produsere egen strøm og lagre den i skyen hos strømselskapet. Hvis du for eksempel produserer mye strøm om sommeren, men sender energien ut i nettet, vil du kunne ta ut ditt overskudd når det er kaldt og mørkt på vinteren. 

Her er det enkelte leverandører som har prøveprosjekter gående og trolig vil dette være en tjeneste stadig flere kan benytte seg av i tiden som kommer.

Hva skjer med strømregningen når du lader elbilen hjemme?

Når du lader bilen hjemme betaler du per kilowattime du bruker. Ifølge Statistisk sentralbyrå kjører norske personbiler i snitt 12 289 kilometer i året. Å lade elbilen koster 1,5 til 2 kroner per mil når bilen lades hjemme. Det gir oss følgende regnestykke:

1229 mil * 2 kr = 2458 kr

Les mer i denne artikkelen: Så mye brukte jeg på elbilen i 2017

Dersom vi runder opp i alle ledd vil det altså si at strømregningen øker med 2500 kroner i året for en gjennomsnittlig bilist som skaffer seg elbil. Det betyr at strømregningen din bare går opp med litt over 200 kroner i måneden.

Les artikkelen: Slik forstår du strømregningen

Kontroll og oppdatering

Bestill en elkontroll og sjekk boligen din

Skal du selge boligen din er det lurt å få utført en dokumentert kontroll av det elektriske anlegget. Feil på det elektriske anlegget eller feil bruk utgjør over halvparten av bygningsbranner i Norge. En elkontroll er et av de viktigste brannforebyggende tiltakene du kan gjøre i hjemmet ditt og er det eneste som kan avdekke skjulte feil på anlegget. Dette gir trygghet til eventuelle kjøpere, og kan føre til at de strekker seg litt ekstra i budrunden.

En elkontroll vil ikke bare gjøre boligen mer attraktiv, men vil også sikre deg mot eventuelle tvister etter salg.

Les artikkelen: 6 tips for å unngå husbrann

Hva betyr energimerkingen?

Energimerking av boliger og bygninger er obligatorisk ved salg og utleie. Energimerking skal øke bevisstheten om energibruk og løsninger som kan gjøre boligen eller bygningen mer energieffektiv slik at du som forbruker kan spare strøm og kostnader. Hele 40 prosent av Norges totale energibruk går til bolig. Energimerking er et konkret miljøtiltak for å øke bevisstheten om energibruken og hva som kan gjøres for å få en mer energieffektiv bolig. Attesten skal blant annet hjelpe potensielle kjøpere ved å gi en god indikasjon på boligens utgifter.

Les artikkelen: Bytt ut strømsugeren med en støvsuger

Energimerket består av en energikarakter og en oppvarmingskarakter. Energikarakteren går fra A til G og er basert på beregnet levert energi. Oppvarmingskarakteren gis med en femdelt fargerangering fra rødt til grønt, og rangerer boligen eller bygningen etter hvilket oppvarmingssystem som er installert

Les mer om energimerking av boliger her.

Bytt elanlegg – få bedre energimerking

Skal du skifte ut det elektriske anlegget, har du mange muligheter for å redusere energiforbruket og gjøre boligen komfortabel, fremtidsrettet og miljøvennlig på en rimelig måte. Her kan du lese Direktoratet for Byggkvalitets fem tips til hva du kan gjøre hvis du skal bytte el-anlegg og ønsker bedre energimerking og et lavere strømforbruk.

Sparer miljøet

Sparer du strøm, sparer du miljøet samtidig

98 prosent av all strøm som blir produsert i Norge kommer fra fornybare kilder, og har dermed ikke en negativ innvirkning på global oppvarming. Likevel er det gunstig å begrense forbruket for jo mer du og alle andre reduserer eget strømforbruk, jo mer fornybar energi kan vi eksportere til andre land og dermed erstatte fossile strømkilder i utlandet. Dette tjener både du som forbruker, samfunnet som helthet og miljøet på.

Les artikkelen: Hvor mye sparer jeg klimaet og miljøet med elbil?

For det gjelder å se det store bildet når du skal spare strøm. Enkle grep som å henge opp klær til tørk, fylle opp vaskemaskinen ordentlig før du setter den på, ikke bruke mer vann enn nødvendig til koking ved matlaging og skru av elektroniske produkter som vanligvis står i standby-modus, gir positive gevinster for deg, lommeboka og miljøet.

Les artikkelen: Hvordan snakke med de som ikke tror på klimaendringer?

Slik flytter du strømmen din med deg

Skal du bytte bolig, bør du velge strømselskap når du flytter ellers må du kjøpe dyr strøm fra nettselskapet. Nettselskapene er ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) pålagt såkalt leveringsplikt for å sikre at kunder ikke mister strømmen, men å få strøm på leveringsplikt er dyrt. Å flytte strømabonnement går nemlig ikke automatisk.

Les også: Verdens beste flyttetips: Slik unngår du kaos når du flytter

Når du vet hvilken dato du overtar den nye boligen din, kan du melde flytting av strømmen til din nye adresse.

Slik gjør du det:

 • Velg ny strømleverandør
 • Fyll ut flytteskjema på nettsiden eller send en melding eller ring kundeservice
 • Husk å avlutte ditt eksisterende abonnement fra og med dagen du flytter ut.

Strømpriser og pakker

Slik velger du riktig strømleverandør

Det finnes 120 forskjellige strømleverandører og over 350 forskjellige strømavtaler å velge mellom, og det kan være vanskelig å finne den riktige strømleverandøren for ditt forbruk. Hva slags strømavtale du bør velge, er avhengig av hva slags bolig du har - om du er del av en stor familie, et par eller bor alene, og hvor mye strøm du faktisk bruker og hvilken avtale du har fra før. Det finnes også ulike avtaler som gir deg forutsigbarhet ved å betale den samme summen hver måned, du kan betale litt ekstra for å klimakompensere for strømforbruket ditt og du kan få forsikringsavtaler i tilfelle sykdom og lignende.

Forbrukernet har laget en nyttig oversikt hvor du kan sammenlikne ulike pakker fra de ulike leverandørene, les mer her. Her finner du også en egen kalkulator hvor du kan regne ut hvor mye strøm du egentlig trenger.

Les også: Hva påvirker dagens strømpriser?

Les også: Strømpriser- hvorfor varierer de så mye?

De ulike strømpakkene har ulikt innhold og de billigste er ikke alltid de beste hvis du for eksempel skal lade elbilen hjemme. Med strømavtalen Ladebonus fra Fortum får du fornybar strøm til boligen til en rimelig pris og 15 prosent rabatt på lading ved Fortum Charge & Drives ladestasjoner.

Les artikkelen: Vil du koke poteter med strøm fra hestemøkk?

Trygghetsforsikring

Trygghetsforsikring er en strømforsikring som kan spare deg for utgifter relatert til strøm dersom du blir syk, arbeidsledig eller opplever feil på det elektriske anlegget. Du kan for eksempel få dekket strøm- og nettleiekostnader i en gitt periode.

Les mer om alle strømavtalene til Fortum her.

Kontakt meg om dette