Ladestasjon18 1920x500.jpg

Alt du må vite om lading av elbil

Her får du vite alt om lading av elbil. Du lærer hvordan du bør lade elbilen din hjemme, på arbeidsplassen, i borettslaget eller underveis på reisen. I tillegg finner du nyttig informasjon om hva slags utstyr du trenger, hva slags ladere du bør velge, kostnader, og hvordan du kan gjøre det enkelt å lade elbilen din.

Finn ladestasjon

Hva koster det å lade elbil?

Når du lader bilen hjemme betaler du per kilowatt-time (kWh) du bruker. Å lade hjemme er billigere enn hurtiglading, som er et godt alternativ hvis du skal kjøre langt. Hvis du lader på en offentlig ladestasjon betaler du per minutt, eller en kombinasjon av strømmengde (kWh) og minuttpris.

Les artikkelen: 33 grunner til å eie en elbil

En enkel huskeregel er at hjemmelading koster deg cirka 1 krone per kilowattime (kWh). Har du en elbil med batterikapasitet på omtrent 30 kWh, vil det koste deg cirka 30 kroner å lade opp batteriet fra det er flatt til det er fullt. En annen huskeregel er at det koster fra 1 til 3 kroner per mil når du har ladet elbilen hjemme. Dette avhenger naturligvis av bilens forbruk.

Siden de fleste lader hjemme til daglig, vil de månedlige energikostnadene være betraktelig lavere enn for bensin- og dieselbiler.

Les artikkelen: Slik lader du elbil på hytta

Når på døgnet lønner det seg å lade elbilen?

Siden strømprisen varierer gjennom døgnet, vil det være billigere å lade når prisen er lav. Smartlading sørger for at bilen din automatisk lader i «prisdalene», altså når strømmen er billigst. Dermed kan du redusere ladekostnaden med opptil 20 %.

Les artikkelen: Smartlading reduserer ladekostnadene og bidrar positivt til miljøet

Sjekk ut vår populære smartladingstjeneste Fortum Smartlading

Elbilens bensinstasjon

Når du skal kjøre langt og ikke har tilgang på hjemmelader, kan du svinge innom elbilens bensinstasjon, det vil si en hurtiglader for elbil. Hurtiglading gir raskere effekt enn når du lader hjemme. Ladeapplikasjoner gjør det enkelt å finne tilgjengelige ladestasjoner langs din reiserute, men her er det viktig å undersøke prisene hos de forskjellige leverandørene, da prismodellen varierer.

Bruker du en av Fortums ladestasjoner koster hurtiglading 3.10 per minutt, mens mange av  de øvrige leverandørene ofte tar en minuttpris pluss en kilowattpris i tillegg.

Hva er hurtiglading og lynlading?

Hurtiglading defineres som ladeeffekt fra 50 til 150 kWh, og lynlading fra 150 kWh.

Les artikkelen: Her finner du oversikt over alle ladestasjoner i Norge.

Koster det mer å lade raskt?

Ja, det koster mer ved hurtiglading og lynlading enn ved hjemmelading.  Hvis man lader hjemme til daglig og benytter hurtiglading til de lengre turene, blir de totale driftskostnadene allikevel langt lavere enn ved bruk av fossile drivstoff.

Les artikkelen: Watt? Må jeg betale per minutt for hurtiglading?

Les mer om hva NAF sier om lading av ulike typer elbiler

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Ladestasjon

Lading og sikkerhet

Med elbilenes inntog i Norge, øker også behovet for ladesteder. Bilene skal lades både hjemme, på jobb og ute på reise. Hvilken betydning har dette for elsikkerheten?

Ladeutstyr til elbiler representerer en ny belastning for våre elektriske anlegg. For at lading av elbiler skal foregå på en trygg og sikker måte, er det viktig med noen forholdsregler. Her får du noen enkle råd om trygg lading av elbil.

Vanlig stikkontakt anbefales ikke

Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler ikke å kun lade fra vanlig stikkontakt med ladekabelen som følger med som standard til elbilen din. Dette bør kun gjøres som en nødløsning.  Det er allikevel lovlig å lade på denne måten, forutsatt at kontakten er på egen sikring, med maks 10 A og har jordfeilbryter type B. Uansett er det altså ikke så lett som at du kan plugge inn elbilen din i hvilken som helst stikkontakt. 

Hvis du bruker en godkjent stikkontakt for elbil, bør du også ha en krok ved siden av for å henge opp ladekabelen så den ikke henger løst og belaster stikkontakten unødvendig.

Ulemper ved bruk av vanlig stikkontakt:

 • Lav effekt, det tar lang tid å lade.
 • Kan være brannfarlig hvis ikke anlegget er tilpasset bruken.
 • Mye potensiell feilbruk som sliter på kontakten og kan være brannfarlig.

Se også hva elektrikeren og myndighetene sier til NAF om lading via stikkontakt

Lading av elbiler innendørs er ikke farlig

Det er en seiglivet myte som faktasjekkerne i faktisk.no har tilbakevist i denne artikkelen fra 2020.

Statistikken viser at elbiler brenner langt sjeldnere enn bensin- og dieselbiler, uansett om de lader eller ikke.

I perioden 2016-2019 ble det innrapportert 60 elbilbranner til DSB, mens det ble registrert 2651 branner i bensin- og dieselbiler.

DSB fastslår at det ikke er noen grunn til å forby lading av elbil innendørs eller i fellesgarasjer. DSB støtter tvert imot innføring av elbiler og ønsker å bidra til gode løsninger for lading.

Se hva Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sier om hvor brannfarlig en elbil er

Er det farlig å lade elbil i regn?

Det er ikke farlig å lade bilen i regnvær hvis du har et riktig dimensjonert el-anlegg med en egen kurs for ladeenheten eller tilpasset ladestasjon. Hvis du ikke har en tilrettelagt og godkjent løsning, kan dette være brannfarlig.

Les artikkelen: Smartlading reduserer ladekostnadene og bidrar positivt til miljøet

Sjekk ut vår populære smartladingstjeneste Fortum Smartlading

Hjemmelader

Teknologi for lading av elbil

De ulike bilprodusentene bruker forskjellige ladeplugger i sine elbiler, og de fleste hurtigladestasjoner har nå ladeplugger som passer til alle elbiler. Ved Fortums ladestasjoner kan alle moderne elbiler lades.

Ladebegreper:

Vanlig stikkontakt (Schuko)

De fleste elbiler leveres med en kabel for lading fra vanlig stikkontakt som standard. Denne lademetoden går relativt sakte – rundt 2,3 kW i timen. Den er heller ikke beregnet for å levere høy strømstyrke over lang tid, og dårlig kontakt og smuss kan føre til varmgang. Derfor kalles ladekabler med stikkontakt for nødladere, og de skal ikke benyttes som fast ladeløsning.

Ladestandard Type 1

Mange asiatiske elbiler, som Kia Soul og eldre Nissan Leaf, har denne typen plugg i den enden av kabelen som plugges i bilen. Det er vanlig med ladekabler som har Type 1-støpsel i en ende og vanlig husholdningskontakt (schuko) eller Type 2-støpsel i andre enden. 

Type 1

Ladestandard Type 2

Type 2-kontakter er den nye standardkontakten for lading av elbil, og benyttes av alle europeiske elbilprodusenter. Den har større kapasitet for strømoverføring enn Type 1-kontakter. Volkswagen eGolf, BMW i3 og Tesla er eksempler på biler med Type 2-kontakt. Med Type 2 kan du lade med langt høyere effekt enn Type 1 og Schuko.

Elbiler med Type 1-kontakt kan også benytte ladestasjoner med Type 2-kontakt, så lenge man har en ladekabel som har Type 1 i den ene enden som plugges inn i bilen og Type 2 i den enden som plugges i ladestasjonen. 

Type 2

Ladestandard CHAdeMO

Opprinnelig en japansk ladestandard, som nå også Peugeot, Citroen og Kia bruker på sine elbiler. Brukes i dag av Citroen C-Zero, Citroen Berlingo, Kia Soul, Nissan Leaf, Nissan e-NV200, Mitsubishi i-Miev, Peugeot Partner og Peugeot iOn. I tillegg kan Tesla bruke denne med hjelp av en overgang, selv om ladingen da går saktere enn med Teslas egen Superlader. CHAdeMO kan lade opp til 63 kW i timen.

Ladestandard Combo/CCS

Combo/ CCS er som navnet sier en kombinasjonsløsning og denne lade-standarden er utviklet av amerikanske og europeiske bilprodusenter, og tilfredsstiller flere brukere. Når du bruker en hurtiglader, bruker pluggen begge portene. Den ene delen (med tre pinner) kommuniserer med bilen, mens den andre transporterer strømmen. Combo/CCS brukes i dag av blant annet BMW i3, Hyundai Ioniq, Opel Ampera-e, VW e-Golf og VW e-UP. Denne kan teoretisk gi 100 kW i timen, men i praksis er det snakk om 50 kW i timen på offentlige ladeplasser.

Les Teknisk Ukeblads guide til å velge riktig ladekabel her.

Vedlikehold av ladeutstyret til elbilen

Ladeutstyret i elbilen trenger jevnlig vedlikehold og både de tekniske komponentene samt programvare bør oppdateres ved behov. Her er noen gode tips:

 • Les igjennom og følg produsentens anvisninger om vedlikehold.
 • Sjekk ladekabel, plugger og kontakter jevnlig for synlige skader, sprekker og tegn til varmgang (sot og brune merker på plasten). Utstyr med skader må ikke benyttes.
 • Blir pluggen (støpselet) unormalt varmt under bruk, må både plugg og kontakt sjekkes for feil. Se etter fargeforandring på plast på støpt plugg og plasten rundt kontakthullene i kontakten. Er dette brunt eller svart, må de ikke brukes.
 • Ikke gjør endringer på ladesystem og tilsvarende utstyr. Med ladesystem menes alt fra og med kontakten i vegg til og med ladeelektronikken/programvaren i bilen.

Se også Falcks 10 nyttige tips om vedlikehold av din elbil

 

Lade elbil hjemme

Lading av elbil hjemme

Les dette før du bestiller ladestasjon til din elbil hjemme

Hva slags elbil har du? Hva slags lader ønsker du? Skal du lade en eller to biler? Er elanlegget i boligen dimensjonert for belastningen lading av elbilen medfører? Og kan du regelverket og retningslinjene for lading av elbil?

Det finnes ulike leverandører og løsninger, og det lønner seg å snakke med fagfolk som kan elbil før du bestiller ladestasjon.

Her får du elbil24s guide til alt du bør vite om hjemmelading.

Hvem selger og monterer hjemmeladere?

Det er flere leverandører av hjemmeladere og det finnes også ulike tjenester. Det er lurt å sjekke tilbudet hos flere leverandører før du bestemmer deg.

Fortum kan tilby en komplett hjemmeladeløsning hvor du får en fiks ferdig hjemmelader installert hjemme, inkludert en oppgradering av det elektriske anlegget som garanterer at du lader elbilen på en helt trygg måte. 

Stikkontakt versus ladestasjon

De fleste med elbil lader bilen hjemme. Direktoratet for samfunnssikerhet og beredskap (DSB) anbefaler at du setter opp en veggmontert ladestasjon for lading av bilen. Årsaken er at vanlige stikkontakter ikke er beregnet for den høye belastningen som lading av elbil medfører. Dette kan i verste fall føre til brann. 

I tillegg til at selve kontakten er et svakt punkt, kan strømkablene som går fra sikringsskapet til stikkontakten være underdimensjonerte for lading av elbil. De kan også være gamle og slitte, og det øker sjansen for at det kan skje en ulykke med for eksempel varmeutvikling i kablene som ligger skjult i veggen. Ikke nødvendigvis første gang du lader bilen, men etter lang tids bruk. Derfor har DSB bestemt at hvis du ønsker å utnytte elbilens maksimale ladekapasitet, så er det ikke tillatt å lade bilen på en vanlig stikkontakt.

Er ditt elektriske anlegg godt nok for å lade en elbil hjemme?

De første elbilene som kom, kunne ikke ta imot like mye strøm og effekt som nå. Dagens og fremtidens elbiler har større batterier og er en stor utfordring for de elektriske anleggene i mange tusen norske hjem. Dette er «the evolution of charging» hvor vi helt enkelt kan si at de nye elbilene har kjørt forbi elektrikeren i utvikling. Denne nye teknologien setter nye krav til både deg og ditt elektriske anlegg, og det er en mengde fagutrykk å forholde seg til. Vi har laget en liten oppsummering for å gjøre det enklere å forstå.

Det finnes tre former for lading: Hurtiglading, semi-hurtiglading og normallading. Normallading er det mest praktiske og kostnadseffektive alternativet. Det skal være ett uttak per bil, og hvert uttak skal være individuelt beskyttet av et strømstyrt jordfeilvern med utløserstrøm på 30mA, av type B. Det finnes også tre ulike måter å normallade elbilen på: Mode 1, Mode 2 og Mode 3. I tillegg finnes to støpseltyper med noen variasjoner i bil-enden: Type 1 og Type 2.

Les artikkelen: Hvorfor får ikke min elbil full effekt når jeg lader?

Når ladestasjonen skal installeres, kan du også møte begreper som enfase, trefase og betegnelser på ulike typer strømnett i distriktet der du bor. Du møter også begrepene kilowatt, ampere og volt når du skal velge ladestasjonen.

For at du skal lade riktig og etter forskriftene, er det lurt å snakke med fagfolk som kan dette bedre enn deg. For det skal være trygt og enkelt å kjøre elbil.

Nyttige begreper:

 • Watt (W): Effekt fra lader til bil. En kilowatt (kW) er tusen watt
 • Ampere (A): Strøm fra lader til bil. Begrenset av sikring til 10A (hus), 16A (spesialkontakt) og oppover til 32A for ladestasjon hjemme
 • Volt (V): Elektrisk spenning. I hus 230 volt. Kan utvides til 400 volt via transformator.
 • Type 1: Støpsel for lading på vanlig husstrøm, maks 7,4kW
 • Type 2: Støpsel for høyeffekt-lading, maks 43kW
 • Mode 1: Lading med standard strømkabel
 • Mode 2: Lading med styringsboks («kladd») på kabelen
 • Mode 3: Lading fra ladestasjon med innebygd styringsboks
 • Mode 4: Lading med likestrøm direkte til batteri (raskest)
 • Enfase: Lading med to ledere (både for Type 1 og Type 2)
 • Trefase: Lading med tre ledere (bare for Type 2)
 • IT-nett: 230 Volt (det normale i Norge)
 • TN-nett: 400 Volt (inntak i mange hus som er bygget etter 1997)
 • TT-nett: 230 Volt med jord i transformatorens nullpunkt (Agder og deler av Vestlandet)

Les artikkelen: Ladebegrepene du må kunne for å være en proff elbileier

Hva skjer med strømregningen når jeg kjøper elbil?

Når du lader bilen hjemme betaler du for per kilowatt du bruker. Ifølge Statistisk sentralbyrå kjørte norske personbiler i snitt 11 152 kilometer i året i 2020. Å lade elbilen koster 1,5 til 2 kroner per mil når bilen lades hjemme. Det gir oss følgende regnestykke:

1115 mil * 2 kr = 2230 kr

Dersom vi runder opp i alle ledd vil det altså si at strømregningen øker med 2500 kroner i året for en gjennomsnittlig bilist som skaffer seg elbil. Det betyr at strømregningen din bare går opp med litt over 200 kroner i måneden.

Slik lader du billig med en smart hjemmelader

De nye smarte hjemmeladerne skal kunne følge med på strømforbruket ditt og tilpasse ladingen til når prisene er lave og forbruket ellers er lavt. Med den nye teknologien som kommer, vil du kunne styre hjemmeladeren via en app som lader bilen når strømmen er billigst. Hvis du ønsker å være i forkant av den teknologiske utviklingen, kan det lønne seg å kjøpe en dobbeltlader allerede nå fordi elbilene har kommet for å bli og det er ikke umulig at du får to eller flere ladbare biler i tiden som kommer.

Les artikkelen: Smartlading av bil er framtidens lademetode

Trenger jeg en dobbeltlader hjemme?

Kapasiteten i hjemmet kan snart bli en utfordring siden flere husstander velger elbil og gjerne flere ladbare biler i samme familie. Batterikapasiteten i de nye elbilene øker og det skaper et større behov for tilrettelagt lading av elbil. Har man flere elbiler, bør man enten investere i økt strømtilgang til hjemmet eller bruke mye tid på å planlegge hvordan man skal få gjennomført daglige gjøremål og samtidig få ladet begge bilene til neste dag. Med en dobbeltlader er du bedre rustet for fremtiden og får tilrettelagt mer kapasitet og raskere lading for flere biler.

Er det forskjell på å lade en hybrid og en elbil hjemme?

Mange tenker at en ladbar hybrid (også kjent som plug in hybrid) krever mindre strøm enn en ren elbil. Det stemmer ikke. Det er like strømkrevende og kan være like farlig å lade en hybrid i stikkontakt som en ren elbil, og derfor gjelder de samme forskriftene som for lading av elbil.

Jeg er leietager og ønsker hjemmelader - hvordan ta opp det med huseieren?

Du har ikke krav på tilrettelagt hjemmelader for elbil hvis du leier bolig. Det finnes mange gode argumenter for å velge hjemmelader istedenfor lading via stikkontakt, og dette kan du ta opp med utleier. En leiebolig med tilrettelagt lademulighet er attraktiv på leiemarkedet, og en godkjent ladestasjon er et tryggere og bedre valg for både utleier og leietager. Hjemmelader og mulig oppgradering av det elektriske anlegget koster penger, men for huseier kan dette være en god investering for fremtidige leietakere.

Trenger jeg egen ladestasjon på hytta?

Det er samme krav til elsikkerhet på hytta som i privat bolig i Norge, men ofte er det dårligere elnett på hytta. Må du lade bilen er det derfor viktig at du sjekker elanlegget før du lader på en hytte du ikke er kjent med. Hvis du lader elbilen fra vanlig stikkontakt og ikke via godkjent ladeboks, øker risikoen for varmgang og brann, og spesielt på gamle elektriske anlegg. Skal du på hyttebesøk uten egen ladestasjon, kan det være en god ide å sjekke ut lademuligheter langs veien. Husk å ta med deg en ladekabel.

Er det din egen hytte og du ønsker å lade bilen mens du er der, bør du undersøke kapasiteten i elanlegget. Bruker du hytta ofte, er det både enklere og tryggere å installere en egen tilrettelagt ladestasjon.

For all del – unngå bruk av skjøteledning!

Les artikkelen: Slik lader du elbilen på hytta

Vil en hjemmelader øke verdien på min bolig?

Boligmeglere følger trendene og de har begynt å trekke frem hjemmeladere for elbil i boligannonsene. Eiendomsmeglerbransjen mener at det er for tidlig å si direkte at ladepunkter øker verdien på boliger, men fremhever at det virker positivt for markedsføringen. For jo flere som kommer på visning, jo større er mulighetene for en god pris.

Skal du selge boligen din og ønsker å gjøre den attraktiv for elbileiere før visning? Det finnes ulike typer ladestasjoner til ulike typer biler, og det å legge teknisk til rette for senere installasjon av ladestasjon med egen strømkurs eller kontakt, kan virke positivt for boligsalget.

Les artikkelen: Hvordan komme i gang med smartlading av din elbil

 

Lading i borettslag

Lading av elbil i borettslag og sameier

Bør borettslaget installere ladestasjoner?

Felles ladestasjoner i borettslag og sameier kan by på utfordringer siden lading av flere biler samtidig kan føre til ekstra høy belastning på elanlegget, og mange borettslag eller sameier har gamle og utdaterte anlegg. Det finnes smarte systemer for såkalt laststyring som hindrer at anlegget overbelastes når flere skal lade samtidig.

Hvis ikke alle i et borettslag eller sameie vil ta kostnaden med en ladestasjon med én gang, finnes det gode mellomløsninger. Det kan settes opp skinner med ferdig opplegg . Så kan elektrikeren sette inn ladestasjoner etter behov.

Tips til etablering av ladestasjon

 • Sjekk eksisterende anlegg. Ta kontakt med en lokal el-installatør og få en vurdering av eksisterende el-anlegg og beskrivelse av hva som må utføres av arbeid. Lag en kravspesifikasjon og be om pristilbud.
 • Det er opp til boligselskapet selv å bestemme om brukerne skal betale for etablering og drift av ladeplasser, eller om det skal inngå i fellesutgiftene.

Kan jeg lade elbilen i mitt borettslag?

Regelverket fra Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap (DSB) for lading av elbiler, gjelder også for borettslag og andre med felles garasjeanlegg. Du kan oppgradere enkeltplasser, men det anbefales at det gjennomføres oppgraderinger samlet. Det får ned kostnadene på enkeltplassene og det er lurt å tilrettelegge felles strømstyringssystemer. Det er viktig å huske at det ikke er lov å lade med vanlig stikkontakt i et garasjeanlegg.

Hvilke regler gjelder for lading av elbil i borettslag og sameier?

Fra 1. januar 2018 trådte det i kraft nye regler for lading av elbiler i sameier og fra 1. januar 2021 ble de samme reglene gjeldende for borettslag. En beboer har nå rett til å etablere ladepunkt på den parkeringsplassen han eller hun disponerer. Alternativt kan ladepunkter etableres på annen del av fellesområdet slik at det er tilgjengelig for flere. Beslutningen krever at styret samtykker, og samtykke kan bare nektes hvis det foreligger saklig grunn. Saklig grunn kan være kapasitetsbegrensninger i strømnettet. Det anbefales at dette avklares med styret før du går til innkjøp av elbil.

Slik kan du fordele kostnadene ved å montere ladestasjoner i boligsameiet

Det er boligsameiet som bestemmer om brukerne skal betale for etablering og drift av ladeplasser, eller om det skal inngå i fellesutgiftene. Dette bør avklares med styret og på generalforsamlingen. Det er positivt for hele sameiet at det tilrettelegges ladeplasser og gode parkeringsmuligheter for beboerne for dette kan øke verdien av boligene på sikt.

Les mer om elbillading i sameier og borettslag hos Huseierne.

Lade elbil på jobben

Lading av elbil på arbeidsplassen

Hvordan overbevise sjefen om å skaffe lademuligheter på arbeidsplassen?

Stadig flere kjører elbil til og fra jobb, og etterspørselen for lademuligheter på arbeidsplassen øker raskt. For arbeidsgiver er det positivt å tilrettelegge for ny teknologi og miljøvennlige alternativer som løser logistikkutfordringer til de ansatte. Dette styrker både omdømme og de ansattes tilfredshet, og smarte løsninger skaper også mer attraktive arbeidsplasser.

Får du fordelsbeskatning av å lade elbil på jobben?

Parkeringsplasser på arbeidsplassen er ikke skattepliktig for den ansatte og skal ikke innrapporteres. Dette gjelder når arbeidsgiver stiller eide eller leide plasser til disposisjon for de ansatte, og dette gjelder også ladestasjoner for elbiler.

I de tilfeller der arbeidsgiver refunderer arbeidstakerens kostnader til parkering, vil dette være skattepliktig for den ansatte.

Les artikkel hos elbil24: Slik er reglene, dersom du har elbil som firmabil

Skatteregler

 • Arbeidsgiver kan dekke strømutgiftene til lading av firmabilen hjemme uten at det blir mer skatt. 
 • Det samme gjelder utgifter til bruk av hurtiglader.
 • Det samme gjelder ikke installasjon av smartlader hjemme.  Det regnes som skattepliktig lønn, fordi en smartlader øker verdien på boligen.

Taper arbeidsgiver penger på at ansatte må stoppe underveis for å lade?

Det er tilrettelagt et stort nettverk av ladestasjoner i Norge og det er enkelt å lade elbilen underveis ved behov. Å hurtiglade bilen tar lengre tid enn å fylle en bensintank, men det er et bærekraftig og miljøvennlig valg som bør telle mer enn tapt arbeidstid. Ved å tilrettelegge for egne ladestasjoner på arbeidsplassen, minimeres behovet for  å lade underveis.

Kjøregodtgjørelse

Du får samme kjøregodtgjørelse for bruk av elbil for yrkeskjøring som fossilbiler. Tidligere hadde elbiler en egen, litt høyere sats. I 2021 får alle bilister kr 4,03 per kjørte kilometer. Denne satsen gjelder uansett kjørelengde og for reiser i Norge og i utlandet.

Fortum ladestasjon

Lade elbil underveis

Hva koster det å hurtiglade bilen på en ladestasjon?

De ulike leverandørene har ulik prissetting for hurtiglading i Norge. Det koster 3.10 kr per minutt ved en av Fortums mange Charge & Drive-ladestasjoner, når ladingen aktiveres med ladebrikke eller app. Lading ved mellomraske ladestasjoner, som gir en effekt på inntil 22kW, er billigere.

Les artikkelen: Watt? Må jeg betale per minutt for elbillading?

Se Elbilforeningens oversikt over ladepriser hos de ulike leverandørene her

Hvor lang tid tar det å lade opp elbilen når jeg er på farten?

En hovedregel er at jo høyere effekt (kW), jo raskere lades bilen opp. Hvor fort bilen lades opp avhenger av hvilken elbil du har, og hvor mye strøm du har på batteriet. Ulike biler tillater ulike effekter avhengig av batteriets komponenter og spenning. Ved hurtigladestasjoner er det vanlig å bare fylle opp det man trenger, og som regel behøver man ikke å fylle helt opp.

Det er billigere og bedre å gjøre to kortere stopp, enn å lade over 80-90 prosent for å komme frem. Dette fordi bilene reduserer ladeeffekten fra ca 70-90 prosent avhengig av modell. Et lurt tips her er å finne ladekurven til nettopp din bil. Dette kan spare deg for tid og penger.

Les artikkelen: Derfor lader elbilen din tregere i vinterkulda

Ved en hurtigladestasjon som gir 50 kilowatt (kW) effekt, vil det ta ca 20-30 minutter å lade opp en vanlig elbil fra 20 - 80 %. Er det vinter og batteriet er kaldt, kan det ta lengre tid. Derfor lønner det seg alltid å kjøre en stund for å bygge opp varme i batteriet før du hurtiglader.

Les artikkelen fra NAF: Så langt kommer du på 25 minutters lading med ulike bilmodeller

Velg gjerne en bil med batterivarmer, så lader du mye fortere på vinteren. På sommeren er utfordringen omvendt. Elbiler med batterikjøling lader langt raskere på varme dager. Dette er et viktig punkt dersom du kjører mye på motorvei og har behov for flere stopp innom hurtigladere på samme tur. 

Les også: Hva betaler du egentlig for når du hurtiglader elbilen din?

Hvordan bruker jeg hurtigladestasjonene når jeg skal lade elbil underveis?

Hurtigladestasjoner er elbilens svar på bensinstasjoner. Det er flere tusen hurtigladestasjoner i Norge som drives av ulike operatører med ulike priser og betalingssystemer. For å betale for lading kan du tegne abonnement, bruke ladebrikker, mobilapp eller SMS.

Les artikkelen: Skades elbilens batteri av for mye hurtiglading?

Se også Elbilforeningens oversikt over ladepriser og betalingssystemer hos de ulike leverandørene her

Slik kjører du taktisk på langtur

Skal du på langtur med elbil, er det lurt å planlegge lading på forhånd og sjekke tilgjengelighet før du legger avgårde. Legg opp kjøreruter dag for dag, og beregn ladebehovet etter det. Det finnes også apper gir deg beskjed om neste ladestasjon og om den er ledig. For å være på den sikre siden, bør du alltid ha med en type 2 ladekabel når du er på reise.

Se NAFs ladevettregler for elbil og hvordan du bør planlegge reisen

Ladetips om vinteren

 • Parker så varmt som mulig
 • Sett på en timer på ladingen, slik at bilen er full rett før du skal kjøre. Da starter du med et batteri som har bedre driftstemperatur (optimal temperatur er 20 grader).
 • Varmeapparatet er et rekkeviddesluk. Skru ned temperaturen i kupeen, bruk setevarme og rattvarme.
 • Fyll opp dekkene dine 10 % mer enn det som står anbefalt i instruksjonsboka, fordi dekktrykket påvirkes av utetemperaturen.
 • Kjør så mykt som mulig.  Unngå brå akselerasjoner og oppbremsinger.
 • Bruk cruisekontroll og hold alltid fartsgrensen.

Les også Fortums gode tips for hva du kan gjøre i ladepausen

Ladeplass eller parkeringsplass?

Det er mange ladeplasser som også er parkeringsplasser, men som elbileier det er viktig å vise hensyn. Du bør ikke oppta ladeplass, dersom du ikke har behov for påfyll og det står andre og venter. Ladevettreglene er enkle huskeregler for deg som kjører elbil og de gir deg gode råd for hva du bør tenke på når du kjører, hvilke hensyn du bør ta på veien og når du parkerer.

Les artikkelen: Ladevettreglene du bør huske!

Sjekk ut vår populære smartladingstjeneste Fortum Smartlading

Kontakt meg om lading av min elbil